Newsello.pl

Jak sprawdzić czy wybrane warzywa są świeże?

Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże.
Casserole z cukinią
Casserole z cukinią

Brokuły
To niezwykle wartościowe warzywa, które podawać możemy samodzielnie, jak również jako dodatek czy składnik różnego rodzaju dań. Co ważne, brokuły zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Świeże - mają zwinięte kwiaty, ściśle złożone w twarde pączki. Ich świeżość ocenić możemy również na podstawie soczystego zielonego koloru oraz jędrności warzyw. Nie nadają się jednak do długiego przechowywania. W ciemnym, chłodnym miejscu wytrzymają około 2-3 dni.

Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką

Składniki:
500 g makaronu wstążek, np. tagliatelle lub papardelle
250 g gotowanej szynki
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne! Knorr
1 mały brokuł
100 g twardego żółtego sera
100 ml mleka

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, w międzyczasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go według wskazówek znajdujących się na opakowaniu i odcedź. Szynkę pokrój w kostkę.
Z brokułu wydziel małe różyczki i blanszuj go we wrzątku przez ok. 3 minuty. Zetrzyj ser w trakcie oczekiwania.
Mleko i Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie Smaczne! Knorr połącz starannie w misce. Z dodatkiem produktu, potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku. Zblanszowane fragmenty brokułu, makaron, szynkę i ser i wymieszaj ze sobą.
Brytfannę naoliw i przełóż do niej przygotowane wcześniej składniki zapiekanki. Następnie polej je sosem.
Potrawę piecz do momentu jej zarumienienia się jej wierzchu (25-30 minut).

Cukinia
Cukinia to świetna propozycja dla wszystkich osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy tym bogata w wiele witamin. Cechuje się uniwersalnością - można stosować ją jako dodatek do mięs lub przygotować w formie zupy, sosu czy zapiekanki. Świeża cukinia charakteryzuje się mocnym ciemnozielonym kolorem oraz jędrną skórką. Ważna jest również waga – im cięższa cukinia, tym lepiej. Najlepiej jest ją przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze ok. 10°C), gdzie może zachować świeżość przez dłuższy czas.

Wiosenne casserolle z cukinią

Składniki:
250 g makaronu penne
200 g gotowanej szynki
1 cukinia
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne! Knorr
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml mleka
100 g twardego żółtego sera
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik, by nagrzewał się do temperatury 200 st. C. Makaron ugotuj według zaleceń z opakowania i odcedź. Pamiętaj, by go nie rozgotować – powinien być al. dente.
Pokrój szynkę w kostkę a cukinię i paprykę w dowolny sposób. Poszatkuj czosnek i smaż go na 1 łyżce gorącej oliwy do momentu, w którym zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj do niego szynkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj warzywa i całość smaż na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
W celu przygotowania sosu wymieszaj mleko z Zapiekanką makaronową z szynką Naturalnie Smaczne! Knorr, która podkreśli smak i aromat dania. Makaron, warzywa i szynkę połącz ze sobą.
W naoliwionej brytfannie wyłóż przygotowane składniki. Podlej je sosem, na wierzch połóż starty ser.
Danie piecz przez około 25-30 minut do czasu aż się zarumieni.

- Pamiętajmy, że świeżość zakupionych warzyw będzie mieć duży wpływ na ostateczny smak potrawy, którą przygotowujemy - przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Dlatego bardzo ważne jest, by wybierać te, które charakteryzować się będą odpowiednią jędrnością i kolorem.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również