Brokuły
To niezwykle wartościowe warzywa, które podawać możemy samodzielnie, jak również jako dodatek czy składnik różnego rodzaju dań. Co ważne, brokuły zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Świeże - mają zwinięte kwiaty, ściśle złożone w twarde pączki. Ich świeżość ocenić możemy również na podstawie soczystego zielonego koloru oraz jędrności warzyw. Nie nadają się jednak do długiego przechowywania. W ciemnym, chłodnym miejscu wytrzymają około 2-3 dni.
Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką
Składniki:
500 g makaronu wstążek, np. tagliatelle lub papardelle
250 g gotowanej szynki
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne! Knorr
1 mały brokuł
100 g twardego żółtego sera
100 ml mleka
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, w międzyczasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go według wskazówek znajdujących się na opakowaniu i odcedź. Szynkę pokrój w kostkę.
Z brokułu wydziel małe różyczki i blanszuj go we wrzątku przez ok. 3 minuty. Zetrzyj ser w trakcie oczekiwania.
Mleko i Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie Smaczne! Knorr połącz starannie w misce. Z dodatkiem produktu, potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku. Zblanszowane fragmenty brokułu, makaron, szynkę i ser i wymieszaj ze sobą.
Brytfannę naoliw i przełóż do niej przygotowane wcześniej składniki zapiekanki. Następnie polej je sosem.
Potrawę piecz do momentu jej zarumienienia się jej wierzchu (25-30 minut).
Cukinia
Cukinia to świetna propozycja dla wszystkich osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy tym bogata w wiele witamin. Cechuje się uniwersalnością - można stosować ją jako dodatek do mięs lub przygotować w formie zupy, sosu czy zapiekanki. Świeża cukinia charakteryzuje się mocnym ciemnozielonym kolorem oraz jędrną skórką. Ważna jest również waga – im cięższa cukinia, tym lepiej. Najlepiej jest ją przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze ok. 10°C), gdzie może zachować świeżość przez dłuższy czas.
Wiosenne casserolle z cukinią
Składniki:
250 g makaronu penne
200 g gotowanej szynki
1 cukinia
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne! Knorr
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml mleka
100 g twardego żółtego sera
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik, by nagrzewał się do temperatury 200 st. C. Makaron ugotuj według zaleceń z opakowania i odcedź. Pamiętaj, by go nie rozgotować – powinien być al. dente.
Pokrój szynkę w kostkę a cukinię i paprykę w dowolny sposób. Poszatkuj czosnek i smaż go na 1 łyżce gorącej oliwy do momentu, w którym zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj do niego szynkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj warzywa i całość smaż na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
W celu przygotowania sosu wymieszaj mleko z Zapiekanką makaronową z szynką Naturalnie Smaczne! Knorr, która podkreśli smak i aromat dania. Makaron, warzywa i szynkę połącz ze sobą.
W naoliwionej brytfannie wyłóż przygotowane składniki. Podlej je sosem, na wierzch połóż starty ser.
Danie piecz przez około 25-30 minut do czasu aż się zarumieni.
- Pamiętajmy, że świeżość zakupionych warzyw będzie mieć duży wpływ na ostateczny smak potrawy, którą przygotowujemy - przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Dlatego bardzo ważne jest, by wybierać te, które charakteryzować się będą odpowiednią jędrnością i kolorem.