Newsello.pl

Jak sprawdzić czy wybrane warzywa są świeże?

Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże.
Casserole z cukinią
Casserole z cukinią

Oto kilka porad szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, wraz z propozycjami na doskonałe dania.

Bakłażan

Bakłażan do Europy przywędrował z dalekich Indii w czasie najazdu Maurów na Hiszpanię. Jednak w kuchniach indyjskiej czy chińskiej znany był już znacznie wcześniej. Współcześnie uprawiany jest na terenie Afryki, Indii, Chin i Arabii. Ma niezwykle wszechstronne zastosowanie – można go smażyć, piec, grillować, zapiekać czy faszerować. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, m. in. potas, fosfor, wapń czy witaminy z grupy B. W sklepach dostępny jest praktycznie przez cały rok, jednak sezonowo występuje w okresie od czerwca do września.

Świeży bakłażan nie powinien mieć na sobie przebarwień ani plam, jego miąższ musi być twardy, a skórka jędrna i błyszcząca. Najsmaczniejsze są młode bakłażany, gdyż w ich smaku nie czuć goryczy. Warzywa możemy przechowywać zawinięte w folię w lodówce przez ok. 2-3 dni.

Roladki z bakłażana

Składniki:
2 bakłażany
1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
100 g mascarpone
100 g sera ricotta
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
1 opakowanie pomidorów z puszki
10 g orzeszków pinii
100 g gęstej śmietany
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
1 cebula
100 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 ostra papryka chilli
100 g salami

Sposób przygotowania:
Przygotuj bakłażany: przekrój je wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Tak pokrojone warzywo posyp dużą ilością soli – dzięki temu łatwiej będzie odsączyć z nich nadmiar wody. Po 20 minutach wyciśnij z niego soki. Pozbądź się nadmiaru soli, przepłukując obficie plastry pod bieżącą wodą.
Posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę podsmaż na rozgrzanej Ramie. Pokrój w kostkę kiełbasę i suszone pomidory i wrzuć wszystko wraz z orzeszkami pinii na patelnię. Smaż wszystko przez chwilę, po czym usuń nadmiar tłuszczu. Przygotowany w ten sposób farsz odstaw do ostygnięcia w chłodne miejsce.
Do garnka wrzuć pomidory z puszki wraz z ich sokiem i dodaj do niego przyprawę do Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne! Knorr, dzięki której danie smakować będzie doskonale. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania się sosu. Jego jedną połowę wlej do naczynia żaroodpornego.
Do ostudzonego farszu dodaj sery: mascarpone, ricottę i mozzarellę i starannie go wymieszaj. Na plastrach bakłażana ułóż farsz, po czym zwiń je w kształt roladek. Ułóż je obok siebie na sosie. Wszystkie roladki polej resztą pozostałego sosu.
Górę naczynia żaroodpornego z roladkami pokryj śmietaną i parmezanem. Całość piecz w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut.
Gotowe danie podawaj posypane świeżą, drobno siekaną bazylią.

Fasolka szparagowa
Do Europy fasolka szparagowa przywędrowała z Ameryki Południowej i Środkowej. Występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Jest prawdziwą witaminową bombą – to doskonałe źródło witamin C, A, K, magnezu, potasu i żelaza. Co równie istotne, jest przy tym niskokaloryczna. Dzięki dużej zawartości błonnika wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera również dużą ilość kwasu foliowego.

Musimy jednak pamiętać, że fasolki nie możemy jeść na surowo – przed podaniem musi ona zostać ugotowana. Podczas zakupów najlepiej jest sięgać po młodą fasolkę, która jest lżej strawna. By sprawdzić jej świeżość, wystarczy odłamać kawałeczek strączka – świeży otworzy się bez problemu bez wystających włókien. W lodówce przechowywać ją możemy do 3 dni.

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
1 opakowanie Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
1 łyżka natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Mięso gulaszowe pokrój w kostkę, oczyść obie papryki z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Cebulę poszatkuj, marchewki obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Z fasolek odetnij końcówki i przekrój każdą z nich na pół.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i smaż na nim mięso do momentu osiągnięcia przez nie brązowej barwy. Dodaj pozostałą ilość tłuszczu i przesmaż warzywa przez ok. 5 minut na średnim ogniu, pamiętając o ich systematycznym mieszaniu.
Na patelnię wysyp Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr, który podkreśli smak dania, i dodaj 300 ml wody.
Całość dokładnie wymieszaj, doprowadzając do wrzenia. Następnie gotuj potrawę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut, do momentu, w którym mięso nabierze miękkości. Jeśli to tylko konieczne, podlej gotującą się potrawę wodą
Gotowy gulasz podawaj posypany listkami świeżej natki pietruszki.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również