Newsello.pl

Street food dookoła świata – jakich dań warto spróbować w podróży?

Wysokie temperatury oraz słoneczna pogoda zachęcają do organizowania pikników i jedzenia przekąsek na świeżym powietrzu. Uliczne dania to jednak nie tylko kultowe zapiekanki...
Portugalia, Lizbona, Pastel de nata
Portugalia, Lizbona, Pastel de nata

Z kolei zagranicznych gości w Polsce warto poczęstować naszymi lokalnymi specjałami:

Gofry nad Polskim Morzem
Oryginalnie pochodzące z Belgii gofry stały się nieodłącznym symbolem wakacji nad polskim morzem. Warto skusić się na ten słodki przysmak i wrócić wspomnieniami do kolorowych czasów dzieciństwa i kolonii nad morzem.
Gofry z owocami i bitą śmietaną to niebo w gębie. Kocham próbować innych kuchni i zagranicznych przysmaków, ale po pobycie w Belgii uznałam, że zdecydowanie wolę naszą polską odmianę gofrów – komentuje Marta z bloga Podróże od Kuchni.

Kultowa zapiekanka
Pierwotnie chrupiąca bułka pokryta farszem cebulowo-pieczarkowym i żółtym serem. Obecnie serwowana jest w różnych wariantach smakowych z dużą ilością dodatków.
Zapiekanki, najbardziej polski street food. W Rzeszowie mają status kultowych, nic dziwnego, bo biorąc pod uwagę cenę i wielkość stanowią idealną studencką dietę. Dla nas był to powrót do przeszłości, taki sentymentalny i bardzo przyjemny – ekipa z bloga Street Food Polska.

Na stronie HomeToGo umieszczonych jest jeszcze więcej informacji na temat street foodu dookoła świata. Na stronie można znaleźć opisy takich przekąsek jak Pão de queijo w Rio de Janeiro czy Roti Prata w Singapurze.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również