Dzieci uwielbiają kolory i słodkości, dlatego też dziś 1. czerwca, w dniu ich święta, prezentujemy wyjątkowy przepis, który sprawi maluchom wiele radości przy każdej okazji! Oto tęczowy tort z soczyście owocowymi żelkami Śmiejżelki Sokki Słodki Sad.
Dzień Dziecka to najsłodszy i najwspanialszy dzień dla wszystkich dzieciaków! Na każdym kroku na maluchów czekają upominki i niespodzianki szykowane przez najbliższych. By tego dnia dziecko poczuło się naprawdę wyjątkowo, przygotujmy coś pysznego, coś naprawdę ekstra! Tęczowy tort tego dnia będzie strzałem w 10! Pięknie wygląda z wierzchu, a po przekrojeniu… wielkie wow! Mnóstwo kolorów, smaków i pyszna zabawa, to gwarancja uśmiechu na twarzy każdego dziecka.
Jak zapewnić dodatkowe słodkie atrakcje? Wspólnie udekorujcie tort! Wystrzałowe i soczyście owocowe żelki Śmiejżelki Sokki Słodki Sad, będą doskonałą i zabawną dekoracją dziecięcego tortu, a także słodką przekąską na stole. Smaki słodkiej maliny, aromatycznej jeżyny, wyrazistej wiśni, intrygującej czarnej porzeczki i apetycznej pary jabłko i gruszka, pozytywnie zaskoczą wszystkie dzieciaki.
Śmiejżelki zaskakują tak samo jak tęczowe wnętrze tortu! Żelki kryją w sobie mięciutkie, rozpływające się w ustach nadzienie i zawierają aż 25% soków owocowych oraz witaminy: E, B6, B12, kwas foliowy, niacynę i kwas pantotenowy. Bez konserwantów i barwników – 100% owocowej przyjemności i kolorowej frajdy dla wszystkich dzieci w dniu ich święta!
Rainbow cake z żelkami
Składniki:
- 3 opakowania Śmiejżelki Sokki Słodki Sad;
- 220 g masła;
- 220 g cukru;
- 5 białek;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 375 g mąki pszennej;
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- pół łyżeczki soli;
- 350 ml mleka;
- barwniki w żelu: żółty, pomarańczowy, niebieski, zielony, fioletowy i czerwony;
- 500 g mascarpone;
- 500 g śmietanki 36%;
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Masło cukier i cukier waniliowy miksujemy na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy białka.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. Do masy maślanej dodajemy na przemian trochę suchych składników i mleka, za każdym razem mieszając całość trzepaczką.
- Masę na blaty ważymy, rozdzielamy po równo do 6 miseczek i barwimy, dokładnie mieszając barwnik, żeby nie zostały smugi. Masy przelewamy do 6-ciu jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 22 cm. Pieczemy po 3 sztuki jednocześnie w 170 stopniach (termoobieg). Upieczone studzimy i ostrożnie wyciągamy.
- Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Na paterze układamy pierwszy blat (fioletowy) i smarujemy warstwą kremu. Czynność powtarzamy, układając blaty w kolejności: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Boki i wierzch tortu również smarujemy kremem. Dekorujemy żelkami. Możemy również resztą kremu udekorować wierzch tortu, za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki
Smacznego!