Korzystając z karnawałowego okresu, niezależnie czy spędzamy go poza domem, czy też urządzamy zabawę u siebie, ważnym elementem jest także kuchnia. Najlepszym wyborem będą oczywiście przekąski w różnych formach, które możemy przegryźć na szybko. - Na karnawałowej imprezie doskonale sprawdzi się ser żółty. Może być on składnikiem wielu dań, zarówno podawanych na zimno, jak i na ciepło. Z racji, że jest dość plastyczny, można z niego stworzyć różne formy, które z pewnością przypadną do gustu gościom. Pamiętajmy, aby wybrać ser dobrej jakości, nie kruszący się np. Aldamer MSM Mońki - podpowiada Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Ostatki tuż, tuż, a więc proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, w sam raz na karnawałowy wieczór. Sajgonki z serem i warzywami nie tylko egzotycznie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują!
Sajgonki z serem i warzywami
Składniki:
- papier ryżowy
- liście botwinki
- ogórek świeży
- marchewka
- papryka świeża
- ser Aldamer MSM Mońki
- sos sojowy
- chrzan wasabi
Wykonanie:
Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi.
Smacznego!