Newsello.pl

Karnawałowe tradycje – zabawy w różnych zakątkach świata

Tuż po hucznym Sylwestrze i wejściu w Nowy Rok z przytupem czeka nas kolejna atrakcja – taneczny karnawał!
Sajgonki z serem i warzywami / Fot. MSM Mońki
Sajgonki z serem i warzywami / Fot. MSM Mońki

Korzystając z karnawałowego okresu, niezależnie czy spędzamy go poza domem, czy też urządzamy zabawę u siebie, ważnym elementem jest także kuchnia. Najlepszym wyborem będą oczywiście przekąski w różnych formach, które możemy przegryźć na szybko. - Na karnawałowej imprezie doskonale sprawdzi się ser żółty. Może być on składnikiem wielu dań, zarówno podawanych na zimno, jak i na ciepło. Z racji, że jest dość plastyczny, można z niego stworzyć różne formy, które z pewnością przypadną do gustu gościom. Pamiętajmy, aby wybrać ser dobrej jakości, nie kruszący się np. Aldamer MSM Mońki - podpowiada Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Ostatki tuż, tuż, a więc proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, w sam raz na karnawałowy wieczór. Sajgonki z serem i warzywami nie tylko egzotycznie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują!

Sajgonki z serem i warzywami

Składniki:
- papier ryżowy
- liście botwinki
- ogórek świeży
- marchewka
- papryka świeża
- ser Aldamer MSM Mońki
- sos sojowy
- chrzan wasabi

Wykonanie:
Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również