Kuchenne Andrzejki
Przygotowując się do imienin św. Andrzeja i mając na uwadze udział w różnorakich zabawach, niewątpliwie nie można zapomnieć o kuchennym zapleczu. Jak na każdym przyjęciu doskonale sprawdzą się tutaj różnego rodzaju przystawki i przekąski zarówno na słono, jak i słodko. Potrawy nieskomplikowane, łatwe w przyrządzeniu, a przede wszystkim smaczne! - Andrzejki to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, wspólnych zabaw, a także eksperymentów w kuchni. Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili. Warto spróbować tradycyjnych koreczków z warzywami, pasztecików z ciasta francuskiego wypełnionych pieczarkowo-serowym farszem czy grzanek a’la włoska brushetta z ziołami. Jako dodatek do wybranych dań świetnie wpasuje się ser żółty (np. Gouda MSM Mońki). Ma on łagodny smak, przez co idealnie sprawdzi się jako składnik przekąsek podawanych zarówno na ciepło, jak i zimno – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. Dobrym pomysłem mogą być także rozmaite słodkości, które uwielbia każdy z nas np. czekoladowo-bananowe muffiny lub pyszne kokosowe pralinki. Obowiązkowym wydaje się również przygotowanie kilku ciasteczek z wróżbą, które chyba najbardziej oddadzą charakter tego dnia. Nie ograniczajmy zatem naszej wyobraźni, a już na pewno nie w imieniny św. Andrzeja!
Przekąską, która idealnie sprawdzi się w andrzejkowy wieczór, są serowe paluchy. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a co najważniejsze – nie zajmie zbyt wiele czasu!
Serowe paluchy
Składniki:
• 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 100 g masła
• 100 g mąki
• 1-2 łyżki mleka
• jajko do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać "ścisłe" ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem. Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.