Newsello.pl

„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni” - nowość na kanale Nat Geo People

Czy mająca już tysiące lat chińska kuchnia powinna trzymać się tradycyjnych receptur czy ewoluować, oferując nowe modyfikacje smaków?
„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni” - nowość na kanale Nat Geo People
„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni” - nowość na kanale Nat Geo People

W serii „Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni”, tytułowy bohater podróżuje w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Odwiedzi emigrantów, posiadających własne restauracje i receptury, w których tradycyjne potrawy tworzą miks z lokalnymi składnikami, odkrytymi poza ojczyzną.

„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni”, premierowe odcinki w poniedziałki, od 19 września, o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People.

Gok Wan to znany na świecie stylista, projektant mody i prezenter telewizyjny. W nowej serii Nat Geo People ta niezwykła medialna osobowość podąży za swoją wielką pasją – jedzeniem. Chociaż urodził się i wychował w angielskim Leicester, chińskie korzenie, a przede wszystkim kuchnia, są mu bardzo bliskie. Stało się tak za sprawą ojca, prowadzącego własną orientalną restaurację, któremu Gok pomagał w pracy już w wieku 8 lat. Jednakże jego podejście do gotowania nieco różni się od podejścia ojca – uważa on bowiem, że chińska kuchnia, przygotowywana poza Państwem Środka, powinna rozwijać się, czerpiąc inspiracje z lokalnych dobrodziejstw.

W tej sześcioodcinkowej serii, Gok postanawia wyruszyć na wyprawę dookoła świata, odwiedzając chińskie społeczności, żyjące poza krajem ojczystym, by odkryć ich styl przygotowywania rodzimych potraw. Pozna emigrantów - restauratorów z Europy, Azji i Australii - sprawdzając, jakie potrawy serwują swoim klientom. To oni pokażą mu wizję tworzenia jedzenia fusion - w chińskim stylu - jednak bez użycia tradycyjnych składników. Dzięki nim Gok wytworzy własne pomysły na potrawy, które będą odzwierciedlały jego osobowość, ale także chińskie dziedzictwo kulinarne.

Opisy odcinków:

„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni - Malezja” – premiera w poniedziałek, 19 września, o godz. 22.00.  
Podróż Goka rozpoczyna się w Malezji, w której żyje niemal siedmiomilionowa chińska społeczność, a połączenie kuchni obydwu krajów postępuje już od XV wieku. Od Kuala Lumpur, po miasto Malakka, Gok poznaje potomków chińskich osadników, pokazujących mu sposoby przygotowania dań fusion, z użyciem aromatycznych, lokalnych przypraw. Jednakże są tu także osoby, gotujące według receptur przodków, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a także starające się nadać takim potrawom nowoczesną nutę. Gok, zainspirowany tym niezwykłym miksem, przygotuje własną ucztę, a wśród dań znajdą się m.in. płaszczka w curry z ostrą pastą rampeh, pączki z kurczakiem rendang czy nasi lemak. 

„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni - Melbourne” – premiera w poniedziałek, 26 września, o godz. 22.00.  
Melbourne to miasto, które od niemal stu lat przeżywa napływ emigrantów z różnych części świata. Jednymi z pierwszych przybyszy byli tu Chińczycy, ogarnięci gorączką złota. Jednakże, gdy miejscowa ludność zasmakowała w przygotowywanej przez nich egzotycznej kuchni, chińskie knajpki zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu. Jako, że miasto jest skarbnicą świeżych składników – mięsa, ryb, ziół czy warzyw – szybko zaczęli wykorzystywać lokalne, nieznane im wcześniej produkty do swoich potraw. Na swojej drodze Gok poznaje potomków osadników, którzy wypracowali własne, unikalne receptury, łącząc chińską tradycję z australijską świeżością. Dzięki nim przygotuje ucztę, na której znajdą się m.in. babeczki ziemniaczane lap yuk, Ma&Pa tofu, azjatyckie burgery wagyu, czy jego własna wersja pierożków dim sim.

„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni - Barcelona” - premiera w poniedziałek, 3 października, o godz. 22:00.
W Barcelonie żyje ok. 17 tysięcy Chińczyków. Ich społeczność, chociaż obecna tam relatywnie od niedawna, zdołała zakorzenić się w tym unikatowym mieście i stworzyć potrawy łączące te dwie zupełnie różne kuchnie, czego przejawem są m.in. chińskie przekąski na wzór hiszpańskich tapas. Gok spotyka się z wyjątkowymi kucharzami, prezentującymi zupełnie różne style w gotowaniu – od tradycyjnie chińskiego, przez chińsko-kataloński miks, kończąc na azjatyckiej kuchni molekularnej tworzonej przez… Hiszpana. Zainspirowany ich kreatywnością, przygotowuje własne kombinacje, jak np. tarta filo z kaczką, siu mai czy estofado z wołowiną i ośmiornicą.

„Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni - Amsterdam” - premiera w poniedziałek, 10 października, o godz. 22:00.
Amsterdam to miasto, które w dalszym ciągu rozbrzmiewa nutą holenderskiego kolonializmu. Jest to miejsce, gdzie chińska kuchnia czerpie inspiracje nie tylko z holenderskiej, ale także z innych obecnych tutaj – indonezyjskiej czy surinamskiej tradycji kulinarnych. Te egzotyczne odmiany zachwycają smakami, o jakie trudno w innych zakątkach świata. Gok, zafascynowany zastaną tu różnorodnością, układa własne menu, w którym znajdą się m.in. pom, jajeczno-ryżowy roll czy ciasto warstwowe pandan.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Galerie zdjęć

Warto przeczytać

Zobacz również